Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Μικρή περιγραφή του Κηφισού ποταμού

Kifisos_1    Ο Κηφισός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Οι παραχείμαρροί του ξεκινούν κυρίως από τις πλαγιές της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Στη λεκάνη απορροής του ποταμού περιλαμβάνονται κλάδοι από τον Υμηττό και από τα δυτικά όρη του λεκανοπεδίου, Ποικίλο και Αιγάλεω.

    Δεχόμενος ύδατα από αρκετά ακόμα διευθετημένα κλειστά ή ανοικτά ρέματα της Αθήνας, όπως το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα, ο Κηφισός εκβάλει τελικά στο φαληρικό όρμο, δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Στο βόρειο τμήμα του ποταμού, από τη Νέα Φιλαδέλφεια έως το Κρυονέρι Αττικής, έχουν θεσπισθεί με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα του 1994 Ζώνες Προστασίας, Α και Β συνολικής έκτασης 12.500 στρεμμάτων.
    Η Α΄ Ζώνη Προστασίας εκτείνεται 50 μέτρα δεξιά και 50 μέτρα αριστερά της μέσης γραμμής της κοίτης του ποταμού και οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται σαν Ζώνες περιβαλλοντικής αγωγής, υπαίθριας αναψυχής και γεωργικής χρήσης ενώ απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση ή περίφραξη.
    Στην Β΄ Ζώνη Προστασίας επιτρέπονται ήπιες χρήσεις και δόμηση με πολύ χαμηλό συντελεστή. Η Ζώνη αυτή έχει διαφορετικό πλάτος κατά περιοχή που μπορεί να φτάνει και τα 500 μέτρα.
    Στο σχεδιάγραμμα κάτω δεξιά απεικονίζονται με σκούρο πράσινο χρώμα η περιοχή της Α΄Ζώνης Προστασίας και με ανοικτό πράσινο χρώμα η περιοχή Β΄Ζώνης Προστασίας.

Kifisos_2    Ο Κηφισός και οι παραχείμαρροί του διατηρούνται σε φυσική μορφή στην προστατευτέα περιοχή και πολλά σημεία του εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Γύρω από τον ποταμό όμως έχουν αναπτυχθεί και αρκετές επαγγελματικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες η λειτουργία των οποίων συχνά γίνεται χωρίς την απαιτούμενη προσοχή με αποτέλεσμα τη ρύπανση του ποταμού ή την αλλοίωση των πρανών και της κοίτης.
    Στο νότιο τμήμα, από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι την εκβολή του ο Κηφισός ποταμός, με μεγάλο τεχνικό έργο που ξεκίνησε το 1996, έχει καλυφθεί από υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο, τη λεωφόρο Κηφισού.