Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Υποβλήθηκε η υποψηφιότητα στο Life Environment

Υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο φάκελος της υποψηφιότητας του ΦΔΑΚ στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο Life Environment.
Υποψήφιο προς χρηματοδότηση είναι έργο που περιλαμβάνει ανάπτυξη συστήματος καταγραφής της ρύπανσης του ποταμού και δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων άμεσα στο διαδίκτυο, πιλοτική ανάπλαση ενός τμήματος του ποταμού και τέλος την ανάπτυξη Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κηφισού.
Πρόκειται για μια πρόταση που αν εγκριθεί θα δώσει σημαντική ώθηση στην προσπάθεια για αναβάθμιση του ποταμού. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην υποψηφιότητα και σε τμήματα του έργου συμμετέχουν η Νομαρχία Αθηνών συνεισφέροντας 200.000 € και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής συνεισφέροντας 300.000 €. Συμμετοχή ως ωφελούμενοι από το έργο αποφάσισαν και οι Δήμοι Αχαρνών, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Νέας Φιλαδέλφειας και Πειραιά συνεισφέροντας από 10.000 € έως 30.000 €.
Κέντρο Περιβαλλοντικής ΕνημέρωσηςΣυμμετέχουν επίσης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Imperial College και το Τεχνικό Γραφείο Δ. Σωτηρόπουλου.

Για την ανάπτυξη του τεχνικού δελτίου συνεργάστηκαν ο Πρόεδρος καθηγητής κ. Π.
Σίσκος και μέλη του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ με ομάδα καθηγητών του ΕΜΠ και άλλους
επιστήμονες. Το συντονισμό είχε αναλάβει ο λέκτορας κ. Χ. Μακρόπουλος. (Στη φωτογραφία ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κηφισού).

 

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Κοινή Συνεδρίαση ΦΔΑΚ και Φορέων Τ.Α. για τη συμμετοχή στο Life Environment


Συνεδρίαση με θέμα την υποβολή υποψηφιότητας έργου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life Environment πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού, την Τρίτη, 4/11/08 στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Αντινομάρχες κ. Δανάη Αντωνάκου και Χάρης Δαμάσκος, από τις Νομαρχίες Αθηνών και Ανατ. Αττικής αντίστοιχα, η Δήμαρχος Νέας Ερυθραίας κ. Βασιλική Ταμβάκη και ο Δήμαρχος Άνοιξης κ. Γ. Νικητόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Νέας Φιλαδέλφειας κ. Δ. Κωνσταντάτος και Τ. Καρακαξίδης και εκπρόσωποι των Δήμων Αθηναίων, Πειραιά και Αγίου Στεφάνου. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του ΦΔΑΚ κ. Π. Σίσκος, τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ και οι καθηγητές του ΕΜΠ κ. Ανδρ. Ανδρεαδάκης, Δ. Κουτσογιάννης, Ν. Μαμμάσης και ο Λέκτορας κ. Χ. Μακρόπουλος που έχουν αναλάβει να ετοιμάσουν την πρόταση.
Κατά τη Συνεδρίαση έγινε ανάπτυξη της πρότασης που περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστήματος καταγραφής της ρύπανσης του Κηφισού και δημοσιοποίησής της, την πιλοτική ανάπλαση ενός τμήματος του ποταμού και την ανάπτυξη Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.
Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των Φορέων Τ.Α. δήλωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του ΦΔΑΚ και να προωθήσουν τη βελτίωση και ανάπλαση του Κηφισού γενικότερα.