Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Μήνυμα για ένα καλύτερο Περιβάλλον

Το μήνυμα της μεγάλης σημασίας που έχει η προστασία του Περιβάλλοντος έδωσαν από κοινού ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού (ΦΔΑΚ), οι Δήμοι Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών και Νέας Φιλαδέλφειας, εθελοντές και μαθητές σε μια κοινή προσπάθεια να καθαρίσουν παρακηφίσιες περιοχές στις 5 Ιουνίου που έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.
Η πρόταση έγινε από τον ΦΔΑΚ προς τους Δημάρχους που είναι μέλη του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ. Η ανταπόκριση των Δημάρχων κ.κ. Ν. Χιωτάκη (Κηφισιάς), Δ. Τζίτζιφα (Μεταμόρφωσης), Π. Φωτιάδη (Αχαρνών) και Στ. Κόντου (Νέας Φιλαδέλφειας) ήταν άμεση και θετική.
Από τα ξημερώματα της 5ης Ιουνίου υπάλληλοι των Δήμων με εκσκαφείς, φορτωτές και φορτηγά άρχισαν να απομακρύνουν στα προκαθορισμένα σημεία μεγάλες ποσότητες μπαζών και στερεών απορριμάτων κάθε είδους. Παρόντες στα σημεία της περιοχής τους ήταν οι Δήμαρχοι κ. κ. Ν. Χιωτάκης και Στ. Κόντος, ο Πρόεδρος του ΦΔΑΚ κ. Π. Σίσκος, οι Αντιδήμαρχοι Κηφισιάς κ. Κορογιαννάκη, Μεταμόρφωσης κ. Μπάλτας και Αχαρνών κ. Κούτας και Ραφαηλίδης, τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ κ.κ. Δ. Αντωνάκου, Π. Τσίτουρας, Δ. Κουτσογιάννης και Κ. Λάσκαρης, υπάλληλοι των Δήμων και του ΦΔΑΚ καθώς και εθελοντές.
Άξια μνείας ήταν η παρουσία ομάδας μαθητών του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας, που καθάρισαν τα πρανή του Κηφισού στον Κόκκινο Μύλο.
Ο καθαρισμός του Κηφισού είχε και το συμβολικό νόημα της ημέρας ήταν όμως και ουσιαστικός καθώς τα μηχανήματα απομάκρυναν πολλούς τόνους μπάζα και απορρίμματα κάθε είδους (ελαστικά αυτοκινήτων, τενεκέδες, βαρέλια και άλλα άχρηστα υλικά) στην Κηφισιά (στα πρανή του ρέματος Πύρνας στην οδό Κρεστένων), στη Μεταμόρφωση (πρανές του Κηφισού νοτιοδυτικά του κόμβου Αττικής οδού) και στη Νέα Φιλαδέλφεια στη θέση Μάρμαρα στο Χαμόμυλο. Στις Αχαρνές τα μέλη του ΦΔΑΚ και η ομάδα μαθητών προχώρησαν σε καθαρισμό των πρανών του Κηφισού αλλά συμμετείχαν, μαζί με πολλούς κατοίκους και σε δενδροφύτευση που είχε διοργανώσει ο Δήμος Αχαρνών σε κοινόχρηστη έκταση στην οδό Λαϊκών Αγώνων και Φιλαδελφείας κοντά στον Κηφισό. Ενδιαφέρουσα ήταν εκεί η παρουσία της αρχαιολόγου κ. Γκουρτζιούμη που μίλησε για το θολωτό τάφο των Αχαρνών και για το Αδριάνειο Υδραγωγείο που βρίσκεται δίπλα στον Κηφισό ποταμό. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι Αχαρνών κ. Ραφαηλίδης και κ. Κούτας, η Αντινομάρχης Αθηνών κ. Δ. Αντωνάκου, ο Πρόεδρος του ΦΔΑΚ κ. Π. Σίσκος και ο Γραμματέας του ΦΔΑΚ κ. Κ. Λάσκαρης.