Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ στον ποταμό Κηφισό

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009
Με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΦΔΑΚ καθηγητή κ. Π. Σίσκου και μελών του ΔΣ μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής κ. Π. Τσίτουρας, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις Ζώνες Προστασίας του Κηφισού ποταμού στην Κηφισιά, την Τρίτη 20.10.2009. Στην αυτοψία συμμετείχαν αρχιτέκτονες της Δ/νσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ και τεχνικοί επιστήμονες του ΦΔΑΚ. Την ομάδα συνόδευσαν δημοσιογράφοι από τον Τύπο της Κηφισιάς.
Η αυτοψία είχε σαν κύριο στόχο την αναγνώριση περιοχών που είναι πρόσφορες για αναβάθμιση και ανάπλαση καθώς και την εκτίμηση της σημερινής κατάστασης εντός των περιοχών Προστασίας του Κηφισού ποταμού. Προσεγγίσθηκαν οι παρακηφίσιες περιοχές της οδού Ποταμού, της οδού Χελιδονούς και της οδού Κρεστένων στη Νέα Κηφισιά. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αξιόλογες εκτάσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μελλοντική ανάπλαση και περιβαλλοντική αξιοποίηση, στο τμήμα των Ζωνών Προστασίας του Κηφισού που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κηφισιάς, ενώ ο άξονας του ποταμού βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, με πλούσια φυσική βλάστηση. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ορισμένες αυθαίρετες εγκαταστάσεις παραμένουν στην περιοχή και πρέπει να αντιμετωπισθούν σύμφωνα με τα νόμιμα, ενώ ευρέθη έντονη ρύπανση στο ρέμα της Χελιδονούς κατά τη στιγμή της αυτοψίας, οπότε και ελήφθη δείγμα προς εξέταση από τους επόπτες του ΦΔΑΚ.
Σχετικά με την κατάσταση του ποταμού και τους στόχους του ΦΔΑΚ, δηλώσεις προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους έκαναν ο Πρόεδρος του ΦΔΑΚ κ. Π. Σίσκος και μέλη του ΔΣ.
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ΦΔΑΚ
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ισμήνη Γάτου
Τηλ.: 210 6984350 & 210 6984210
Fax : 210 6984730

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Συμμετοχή του ΦΔΑΚ σε τριήμερο εκδηλώσεων για τον Κηφισό του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας

Στο τριήμερο εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας στις 24-26 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε ο ΦΔΑΚ έπειτα από ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Το πρόγραμμα των δράσεων περιελάμβανε ενημερωτική παρουσίαση από το προσωπικό του ΦΔΑΚ σε σχολεία της πόλης (24/09), συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό του Κηφισού στην περιοχή (25/09) και διοργάνωση river party στις όχθες του ποταμού με τη συμμετοχή σχολικών μουσικών συγκροτημάτων (26/09).

Στους στόχους του Φορέα περιλαμβάνεται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και της νεολαίας σε θέματα προστασίας του Κηφισού ποταμού και του Περιβάλλοντος και στα πλαίσια αυτά αντιπροσωπεία του ΦΔΑΚ αποτελούμενη από την περιβαλλοντολόγο κ. Αντωνία Γιάμαλη και την υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Ισμήνη Γάτου πραγματοποίησε ενημερωτικές ομιλίες στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και στο 3ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας με ταυτόχρονη παρουσίαση του φυσικού περιβάλλοντος του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρρων του. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου το πρωΐ ο ΦΔΑΚ συμμετείχε στον συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό της παρόχθιας ζώνης του Κηφισού στην περιοχή της συνοικίας «Απομάχων». Στον καθαρισμό συμμετείχαν ομάδες μαθητών από πολλά Σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους. Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Νέας
Φιλαδέλφειας και μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ κ. Σταύρος Κόντος, ο Πρόεδρος του ΦΔΑΚ κ. Παναγιώτης Σίσκος, ο Γραμματέας του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ κ. Κωνσταντίνος Λάσκαρης, το μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ και Πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής κ. Παναγιώτης Τσίτουρας καθώς και το προσωπικό του Φορέα. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενθουσιώδης και με γάντια και σακούλες που προμηθεύτηκαν από το συνεργείο του Δήμου, καθάρισαν την περιοχή από σκουπίδια και παρεμφερή υλικά.

Περισσότερες πληροφορίες:


Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ΦΔΑΚ
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ισμήνη Γάτου
Τηλ.: 210 6984350 & 210 6984210
Fax: 210 6984730
E-mail: fkifisos@yahoo.gr

Site Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας:

http://www.filadelfeia-dimos.gr/default.aspx?pid=186&rowid=241

http://www.filadelfeia-dimos.gr/default.aspx?pid=186&rowid=239